Praktische Informatie
 
Alarm nummers & veiligheid
|
Het alarmnummer in Oman is 999. Het landnummer is +968 (er zijn geen stads of gebiedsnummers).
Oman is een veilig land. Toeristen hebben zelden met criminaliteit te maken en van terrorisme is geen sprake. Er zijn relatief weinig zakkenrollers. Het spreekt voor zich dat voorzichtigheid met waardevolle spullen altijd geboden is.
| |
 
Ambassade
|
Ambassade van het Sultanaat Oman in Nederland Nieuwe Parklaan 9, 2597 LA Den Haag, Nederland Tel: +31 – (0)70-3615800 Fax: +31 – (0)70 3605364 E-mail: info@embassyofoman.nl
Nederlandse ambassade in Oman Way 3017, Villa 1366, Shatti Al Qurum, Muscat, Oman Tel: +968 24603706 / 719 Fax: +968 24603778, +968 24603397 (consulair) E-mail: mus@minbuza.nl Website: http://oman.nlembassy.org/
| |
 
Communicatie Middelen
|
Communicatiemiddelen zoals internet, telefoon en fax zijn in de steden volop aanwezig. Bijna alle hotels hebben WIFI en vaak is er een business center aanwezig waarvan u gebruik kunt maken. Mobiel bellen is meestal geen probleem. De meeste providers maken gebruik van Omantel. Het is ook mogelijk om vanuit uw hotel of met een openbare telefoon te telefoneren. Openbare telefoons werken met telefoonkaarten. Telefoonkaarten zijn verkrijgbaar in winkels, supermarkten en bij benzinepompen. Vanuit Oman kunt u via collect-call bellen door de internationale operator te bellen op nummer 195.
| |
 
Eten & Drinken
|
De traditionele Omani keuken bestaat voornamelijk uit rijst in combinatie met vis of vlees en specerijen. Het eten is niet echt pittig. Meestal wordt tijdens het middageten warm gegeten, 's avonds wordt een lichtere maaltijd geserveerd. De afgelopen jaren zijn talrijke restaurants in Muscat geopend. Deze bieden een grote verscheidenheid aan gerechten aan, waaronder Arabische, Indiase, Oriëntaalse en Europese gerechten. Er worden overigens ook voldoende vegetarische gerechten geserveerd. Buiten Muscat, behalve in Salalah en Nizwa, zijn de belangrijkste eetgelegenheden hotel restaurants. Ook zijn er kleine koffieshops, en af en toe een Libanees/Turks restaurant.
Oman is een islamitisch land, wat betekent dat het drinken van alcohol bij de wet verboden is en alcohol niet verkrijgbaar is in winkels. Veel restaurants en hotels hebben echter een vergunning om alcohol te schenken. Er zijn vaste tijden waarop dit is toegestaan: tussen 12.00 en 15.00 uur en na 18.00 uur. Op vrijdag mag na 14.00 uur alcohol worden geschonken. Tevens is alcohol verkrijgbaar in de Duty Free Shops op de luchthaven. Het is niet toegestaan om alcohol te nuttigen buiten hotels of restaurants, doet u dit wel dan riskeert u een boete.
| |
 
Fooi
|
Veel mensen die in het toerisme werken zijn afhankelijk van de fooi die ze krijgen. Meestal wordt 5-10% van het totaalbedrag als fooi gegeven. Fooi wordt verstrekt aan personeel van cafés, restaurants, hotels en aan gidsen en chauffeurs. Soms zit de fooi al inbegrepen in de prijs. Dit staat op de menukaart of rekening aangegeven als ‘service charge’. In dit geval hoeft u uiteraard geen fooi achter te laten.
| |
 
Foto's & Filmen
|
Vraag altijd eerst toestemming voordat u een foto van iemand maakt, hiermee toont u respect. Houd er rekening mee dat het voor sommige vrouwen niet toegestaan is om gefotografeerd te worden. Wees hier extra alert op om te voorkomen dat zij problemen krijgen met hun familie. In Oman is het fotograferen van militaire en civiele vliegvelden, militaire gebouwen en objecten, overheidsgebouwen en ambassades in Oman verboden.
| |
 
Gedragscode
|
Over het algemeen gelden in Oman dezelfde regels als in andere Islamitische landen: mannen en vrouwen gaan slechts vriendschappelijk met elkaar om wanneer zij familie van elkaar zijn. Aanraking is niet verboden, veel situaties wijzen zichzelf. Het geven van een hand is voor mannen de meest gangbare manier om te groeten. Omdat Oman een Islamitisch land is, zullen vrouwen niet altijd een hand teruggeven. Het is niet gebruikelijk en zelfs aanstootgevend om elkaar in het openbaar te zoenen.
Waar het in Nederland gebruikelijk is om op tijd voor een afspraak te komen, zijn de Omani niet altijd zo punctueel. Het kan voorkomen dat u even geduld moet hebben.
De bevolking is hartelijk en gastvrij. Wanneer u bij mensen thuis wordt uitgenodigd kunt u rekenen op een warm onthaal met veel (zoet) eten.
| |
 
Geldzaken
|
De munteenheid van Oman is de Omani Rial (OMR). Eén rial is 1000 baisa. Eén rial is ca. € 2,40. De actuele koers kunt u bekijken op www.xe.com.
Vrijwel overal is het mogelijk om met uw bankpas, voorzien van een Maestro- of Cirruslogo te pinnen. In de meeste hotels en grotere winkels kunt u eveneens met creditcard betalen. In het binnenland kunt u minder vaak met creditcard betalen. Het is verstandig om Omani Rials op zak te hebben als u daar naartoe reist.
Ook kunt u Traveller Cheques inwisselen op het vliegveld, bij banken en wisselkantoren. Het wisselen van Traveller Cheques neemt vaak veel tijd in beslag. Kies voor cheques in US Dollars zodat u geen wisseltoeslagen hoeft te betalen.
| |
 
Gezondheidszorg & Vaccinaties
|
De medische voorzieningen in Oman zijn modern en betrouwbaar. Lokale bewoners kunnen gratis gebruik maken van medische diensten, voor toeristen kunnen de kosten van een behandeling aardig oplopen. Het is daarom aan te raden om over een goede reisverzekering te beschikken wanneer u naar Oman reist. Apotheken zijn voldoende aanwezig. Alle gebruikelijke medicijnen zijn over het algemeen voorradig en verkrijgbaar. Hoewel de meeste gangbare medicijnen verkrijgbaar zijn, is het aan te raden om een ruime voorraad van de medicijnen die u gebruikt van huis mee te nemen.
Voor Oman worden vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A aanbevolen. In het land komt geen gele koorts voor. Echter, als u vanuit een gele koorts gebied komt is vaccinatie verplicht. Een vaccinatie tegen buiktyfus wordt aanbevolen bij een reisduur van 2 weken of langer. De kans op malaria is niet groot. Wanneer u van plan bent door het achterland van Oman of naar de noordelijke Emiraten te reizen, dan wordt malaria medicatie aangeraden. Vermijd contact met zoogdieren, zij kunnen hondsdolheid bij zich dragen. Raadpleeg altijd een deskundige wat betreft de benodigde vaccinaties.
Het leidingwater in Oman is drinkbaar. Omdat de smaak niet lekker is kopen de meeste mensen water uit flessen. Let er op dat de dop van de fles verzegeld is. IJsklontjes zijn zonder problemen te nuttigen. In Oman gebruikt men ongepasteuriseerde melk. Kook melk daarom altijd eerst alvorens het te drinken. Eet alleen gekookte groenten en pel uw fruit voor consumptie. U kunt het beste zelf inschatten of u bij een eetstalletje op straat kunt eten. Over het algemeen is het eten goed en smaakvol bereid.
Kwallen zijn een bekend probleem in Oman. Volg het plaatselijke advies op en vermijdt contact met de beesten. In Oman en de Verenigde Arabische Emiraten moet u oppassen voor schorpioenen. In steden komt u ze waarschijnlijk niet tegen, maar in de binnenlanden en de woestijn is voorzichtigheid geboden. Klop uw schoenen uit alvorens ze aan te trekken en inspecteer uw bed. Let op wat u oppakt op donkere plekken. Als u door een schorpioen gebeten wordt kan de huid rood worden/ opzwellen. De beet is meestal pijnlijk, kan tintelen of stijf worden. Als de huidreactie zich uitbreid moet u direct een dokter raadplegen. In de bergen en wadi's in Oman leven verschillende slangensoorten. De meesten zijn ongevaarlijk en waarschijnlijk komt u er geen tegen. Draag schoenen met sokken en een lange broek in deze gebieden. In het geval van een slangenbeet is het belangrijk de beet stevig af te binden, eventueel te spalken en direct medische zorg te zoeken.
| |
 
Kleding
|
Wij raden u aan om luchtige kleding mee te nemen. Tevens komt een paar stevige schoenen van pas. ’s Avonds kan het afkoelen, neemt u daarom ook een trui of jack mee. Vrouwelijke toeristen hoeven niet gesluierd te zijn, luchtige zomerkleding volstaat. Wel wordt aangeraden om niet te bloot gekleed te zijn, (schouders, hals en knieën te bedekken). De Grote Moskee is de enige plek waar vrouwelijke toeristen zich geheel moeten bedekken en ook een hoofddoek dienen te dragen. Voor mannelijke toeristen volstaat luchtige kleding, maar liefst wel gecombineerd met een lange broek.
| |
 
Openingstijden
|
De winkels zijn geopend van zaterdag t/m donderdag van 09.00 uur tot 13.00 uur en van 16.00 uur tot 19.00 uur, sommige winkels openen pas om 10.00uur / 16.30 uur. Op vrijdag zijn de meeste winkels 's ochtends gesloten.
De banken zijn open van zaterdag t/m woensdag van 08.00 uur tot 12.00 uur en op donderdag van 08.00 uur tot 11.30 uur.
Vrijdag is de wekelijkse vrije dag, waarop alle officiële instanties & banken gesloten zijn. Een aantal musea en monumenten is geopend van 08.00 uur tot 11.00 uur.
| |
 
Ramadan
|
De Ramadan is de Islamitische vastenmaand. De data voor de Ramadan zijn afhankelijk van de stand van de maan. Wanneer de vastenmaand begint en eindigt, wordt daardoor pas één of twee dagen van tevoren bekend. In 2016 is de Ramadan waarschijnlijk van 6 juni t/m 5 juli, in 2017 van 27 mei t/m 26 juni.
Het is tijdens de Ramadan niet toegestaan in het openbaar te eten, drinken of te roken tussen zonsopkomst en zonsondergang. Officiële instanties, monumenten, winkels, restaurants etc. hanteren andere openingstijden, sommige zijn gesloten. In de hotels zullen sommige restaurants gesloten zijn en alcohol wordt niet geserveerd. Gedurende de Ramadan wordt alcohol consumptie zo beperkt mogelijk gehouden, vaak is dit alleen verkrijgbaar uit de minibar. Elk hotel heeft wel een restaurant waar u het ontbijt, lunch of diner kunt nuttigen, houdt u er rekening mee dat de openingstijden aangepast zijn. Verder zal er tijdens de Ramadan haast geen live entertainment in de hotels plaatsvinden. Indien u een rondreis maakt, dient u er rekening mee te houden dat uw chauffeur en/of gids de reis kan onderbreken om tijd te nemen voor het gebed.
| |
 
Reisdocumenten & Visa
|
Voor het verkrijgen van een visum dient u te beschikken over een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is en er dienen 2 lege pagina's aanwezig zijn. Stempels van Israël in het paspoort worden afgeraden.
Alle inwoners van landen in de onderstaande lijst kunnen een visum verkrijgen bij aankomst in Oman: Andorra, Argentinië, België, Bolivia, Bosnië Herzegovina, Brazilië,, Brunei Dar al-Salam, Bulgarije, Canada, Chili, Colombia, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Equador, Finland, Frankrijk, Frans Guinea, Griekenland, Hongarije, Hong Kong, Ierland, IJsland, Indonesië, Italië, Japan, Kroatië, Letland, Libanon, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Macedonië, Maleisië, Malta, Moldavië, Monaco, Nederland, Nieuw Zeeland, Noorwegen, Oostenrijk, Paraguay, Peru, Polen, Portugal, Roemenië, San Marino, Seychellen, Singapore, Slowakije, Slovenië, Spanje, Suriname, Taiwan, Thailand, Tsjechië, Tunesië, Turkije, Uruguay, Vaticaanstad, Venezuela, Verenigd koninkrijk, Verenigde Staten, Zuid Afrika, Zuid Korea, Zweden, Zwitserland.
De kosten voor een toeristen visum (single entry) zijn 5 Rial (circa € 12,-) per persoon voor een verblijf van max. 10 dagen. Voor een verblijf van maximaal 1 maand bedragen de kosten 20 Rial (circa € 47,50) per persoon. Voor aankomst met een cruise, is een visum gratis tot een verblijf van maximaal 48 uur.
U kunt de visum leges in bijna alle valuta of met credit card betalen bij het Travelex Foreign Exchange bureau in de aankomst hal van de luchthaven. Met het betalingsbewijs krijgt u daarna een visum (stempel) in uw paspoort. Reist u over land Oman binnen dan kunt u bij de grenspost in Omani Rial, Emirati Dirham, of met credit card betalen voor het visum. Het visum hoeft dus niet van te voren aangevraagd te worden bij de ambassade.
N.B.: Deze informatie is verkregen van de Royal Oman Police website. Alle informatie is onder voorbehoud van wijzigingen of veranderingen. Voor de meest actuele informatie Klik hier voor de meest actuele informatie.
|
N.B.: Deze informatie is verkregen van de Royal Oman Police website. Alle informatie is onder voorbehoud van wijzigingen of veranderingen.
| |
 
Reisperiode
|
De beste periode om naar Oman te reizen is van september t/m april. In deze maanden is de temperatuur gemiddeld tussen de 25 en 35 graden en is de luchtvochtigheid niet te hoog. Wie in de zomermaanden naar Oman wil reizen, kan het beste de zuidelijke provincie Dhofar bezoeken, waar de jaarlijkse moesson voor een meer aangename temperatuur zorgt. In de rest van het land kunnen de temperaturen namelijk oplopen tot 50 graden tijdens de zomermaanden.
| |
 
Tijdsverschil
|
In de zomertijd is het in Oman 2 uur later dan in Nederland. In de wintertijd is het Oman 3 uur later dan in Nederland.
| |
 
Taal
|
De officiële taal in Oman is Arabisch, maar de meeste Omani spreken goed Engels vanwege de aanzienlijke Aziatische expat gemeenschap. Hierdoor zult u zelden problemen hebben om duidelijk te maken wat u bedoelt.
| |
 
Nachtleven
|
Oman staat niet bekend om haar bruisende nachtleven. Er zijn een paar nachtclubs en bars in Muscat. Het meeste nachtleven is te vinden in de hotels waar 's avonds live entertainment, muziek en dans worden verzorgd. Verder zijn er verschillende moderne bioscopen in Shatti Al-Qurm en in Ruwi. In andere steden is weinig nachtleven, behalve in Salalah: tijdens de moesson periode komt de stad tot leven en zijn er verschillende festivals.
|
N.B.: Deze informatie is verkregen van de Royal Oman Police website. Alle informatie is onder voorbehoud van wijzigingen of veranderingen. Voor de meest actuele informatie kijk op: www.rop.gov.om/english/dg_passport_visas.asp
| |
 
Voltage
|
Voltage in Oman ligt tussen de 220 en 240 Volt wisselstroom. De stopcontacten maken gebruik van het Engelse 3-polen systeem. Het is verstandig om een adapter of wereldstekker mee te nemen.
| |
 
Winkelen
|
Traditioneel handwerk & souvenirs zijn te vinden in de lokale souks. Internationale merken en producten zijn te koop in de moderne winkelcentra. De twee belangrijkste, traditionele souqs bevinden zich in Muttrah (Muscat) en Nizwa. Afdingen kan alleen in de souq of op marktjes, in winkels betaalt u gewoon de aangegeven prijs.
| |
|